Depresia

Articol de Psihoeducație publicat în cadrul campaniei SUNT CU TINE.

Privește în gol și se lasă pradă deznădejdii. Ce se mai poate face acum? Totul pare pierdut – prietenii și bucuriile din trecut, viitorul cu visurile și posibilitățile lui. De când și-a pierdut pofta de a trăi, se simte absentă în propria-i viață, ca o străină într-o lume fără sens. Dar câtă vreme poate continua așa? De-ar putea dormi… câteva ore de somn i-ar aduce puțină uitare.

Ce este depresia?

O emoție comună, firească, neplăcută totuși, este tristețea. O trăim cu toții de nenumărare ori de-a lungul vieții noastre, ba chiar și pe parcusul unei zile. De cele mai multe ori, ne dorim să o diminuăm și facem tot felul de acțiuni prin care reușim asta. Deși nu ne place să fim triști, tristețea este o emoție sănătoasă și benefică. Ea ne transmite întotdeauna un mesaj, ne anunță că ceva este în neregulă. Dacă ne întrebăm de ce suntem triști, întotdeauna găsim în răspunsurile noastre informații utile despre noi înșine sau despre realitate.

Dacă tristețea este o emoție negativă și utilă, nu același lucru putem spune despre depresie. Deși adesea sunt confundate, depresia nu-i o simplă emoție, ea este o tulburare complexă care include, ca o mică parte a ei, și emoția intensă de tristețe, amestecată deseori cu alte emoții ca: vinovăție, rușine, dezgust, teamă, iritabilitate, neliniște. În afară de latura emoțională a depresiei, găsim comportamente asociate ei (agitație sau lentoare motorie, izolarea de prieteni sau familie, renunțarea la activitățile plăcute), schimbări în modul de funcționare a minții (dificultăți de concentrare, devalorizarea propriei persoane, pesimism) și reacții fiziologice specifice (oboseală cronică, schimbări de apetit alimentar, insomnie sau hipersomnie). Dacă tristețea ne motivează să găsim soluții pentru a o diminua, depresia ne ia puterea pentru a mai face ceva pentru a ieși din negura în care ne afundăm. Să nu confundăm depresia cu o simplă tristețe trecătoare; să nu ne așteptăm să treacă simptomele depresiei la fel de ușor cum trece o emoție negativă.

În spatele acestor simptome care pot fi adesea ușor observabile, stă un mecanism cauzal complex și particular fiecărei persoane care are depresie. Încercând să simplificăm totuși, putem spune că o serie de aspecte înnăscute (ca predispoziția spre a trăi emoții negative), un istoric de viață care include experiențe negative timpurii, relații defectuase cu cele mai relevante persoane pot contribui la construirea unei atitudini negative despre propria persoană, despre ceilalți și despre viață, în general. Peste acești factori care ne vulnerabilizează spre a dezvolta depresie, se adaugă diverse evenimente negative de viață ca: pierderea sau îmbolnăvirea unei persoane dragi, conflictele cu oamenii relevanți, nereușita într-un domeniu, stresul excesiv la locul de muncă. Deși vorbim despre evenimente peste care unii dintre noi ar putea trece fără a dezvolta o tulburare mintală, pentru alții un astfel de stresor este suficient de puternic pentru a declanșa o tulburare depresivă. Este o picătură care umple un pahar aproape plin. Sau o sămânță care pică pe un teren fertil.

Pe lângă faptul că depresia doare, ea fură din plăcerea de a trăi, din pasiunea pe care persoana o are pentru activitatea profesională, din atenția pe care o acordă familiei și prietenilor, din dorința de a întâlni oameni și de a face lucruri împreună. Astfel, și relațiile cu oamenii apropiați au de suferit, mai ales atunci când apare dorința de însingurare. Nu-i ușor să te simți îndepărtat de cel drag care trece printr-o perioadă dificilă. În plus, dacă ești aproapele celui care are depresie poți simți tristețe și îngrijorare – când asiști la suferința celui drag, te poți simți neputincios – când încerci din răsputeri să ajuți și nu reușești, te poți simți respins – când cheful de viață îi lipsește complet și izolarea socială pare a fi cea mai simplă soluție, te poți simți copleșit de responsabilități – când pe cel drag îl lasă puterile, își neglijează sarcinile și tot ce își dorește este să doarmă. Nu-i ușor să fii aproapele într-un astfel de moment, dar cu atât mai mult este de apreciat toată strădania, grija, dragostea neclintită pe care o aveți față de cel care pare că le-a pierdut.

Oricât ar fi de apăsătoare, de acaparatoare, de veche în viața unui om, depresia este o tulburare care poate fi tratată. Pentru aceasta, este de mare folos sprijinul necondiționat din partea celor dragi – manifestat prin ascultare, grijă, înțelegere, prin păstrarea seninătății în fața negurii din ochii celui cu depresie, prin oferirea unor responsabilități care să îl ajute să se simtă util, prin activități simple făcute împreună. Uneori însă, pentru a ieși mai ușor din depresie, este necesar și un tratament specializat din partea unui psiholog care, printr-un demers psihoterapeutic, poate oferi suport și ghidaj celui cu depresie și celor apropiați lui. Alteori, dacă printre simptomele depresiei găsim și ideație suicidară sau chiar tentative de suicid, ajutorul unui psihiatru care poate prescrie un tratament medicamentos adecvat este absolut necesar.

Este important să aflați cât mai devreme dacă cineva drag sau dumneavoastră vă confruntați cu această problemă, pentru a începe să faceți primii pași spre recuperare. De aceea, vă aducem la îndemână un SCREENING ONLINE GRATUIT pentru depresie și pentru diferite probleme de anxietate care apar uneori împreună cu o tulburare depresivă.